Иракският премиер пристига на посещение в Египет
Иракският премиер пристига на посещение в Египет / netinfo

Иракският премиер Нури ал Малики пристига днес на посещение в Египет, предаде ИТАР-ТАСС.

Египет е първата спирка от регионалната обиколка на египетския премиер, която има за цел подготовката на международната конференция за Ирак на равнище външни министри, която ще се състои на 3 и 4 май в египетския курорт Шарм ел Шейх.

Предвидени са срещи с египетския президент Хосни Мубарак, премиера Ахмед Мохамед Назиф и генералния секретар на Арабската лига Амр Муса.

Очаква се в конференцията да вземат участие министрите на външните работи на страните в региона, на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, както и първите дипломати на Германия, Италия, Япония и Канада, Арабската лига и организацията Ислямска конференция. Подобна среща се състоя на 10 март в Багдад, в която участваха представители на съседните на Ирак държави и постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, напомня ИТАР-ТАСС.

След Египет иракският премиер ще посети Кувейт, Саудитска Арабия и други страни в региона. Все още не е ясно дали възнамерява да посети Иран.

Иракският министър-председател искаше домакин на конференцията да бъде Багдад, но някои страни изразиха загриженост за безопасността на министрите си, припомня Ройтерс.