Иракският премиер: Планът за сигурност в Багдад с блестящи резултати
Иракският премиер: Планът за сигурност в Багдад с блестящи резултати / БГНЕС
Иракският премиер Нури ал Малики нарече "блестящи" първите резултати от плана за сигурност в Багдад. Той каза това във видеоконферентен разговор с американския президент Джордж Буш, предаде Франс прес, позовавайки се на съобщение от канцеларията на Малики.

Премиерът даде уверения, че правителството му ще се отнася изключително строго към всяка групировка, която престъпва закона, се казва в съобщението. Заповедта за прилагане на плана за сигурност бе оповестена във вторник от иракския генерал, натоварен с ръководството му.

На следващия ден премиерът Малики заяви, че планът е влязъл в сила, на фона на умножаващи се операции по прочистване на столицата, които американските и иракските сили водят вече повече от седмица.

Насилието в Багдад спадна, след като хиляди американски и иракски войници "заляха" улиците на града. Това обаче вероятно е временно и ще трае, докато бунтовниците се ориентират в новата ситуация, отбелязва Ройтерс, цитирайки американски военен.

"Те ни наблюдават много внимателно. Във въздуха се носи напрегнато очакване и това несъмнено е така, тъй като екстремистите се снишават и изчакват да видят как ще действаме", каза генерал-майор Джоузеф Фил, командващ многонационалната дивизия в Багдад. /БТА/