Иракският премиер благодари на Япония за подкрепата
Иракският премиер благодари на Япония за подкрепата / netinfo

Иракският премиер Нури ал Малики благодари за подкрепата на Япония за възстановяването на страната му, предаде Асошиейтед прес.

"Дойдох тук, за да изразя благодарността си за подкрепата на Япония за възстановяването на Ирак и за съдействието за развитието на политическия процес", заяви Малики днес в началото на срещата си с министъра на отбраната Фумио Кюма.

Малики пристигна на летище Ханеда в Токио малко преди полунощ с 10-часово закъснение, след като Иран не позволи на самолета му да прелети през въздушното си пространство с мотива, че не е било поискано предварително разрешение. Самолетът на премира бе принуден да кацне в Дубай, Обединените арабски емирства, предаде АФП.

Днес, през първия ден от четиридневното си посещение, Малики бе приет от император Акихито и императрица Мичико и ще се срещне с премиера Шиндзо Абе.

Япония вече е обещала да отпусне на Ирак над 1,5 милиарда долара безвъзмездна помощ и близо 3,5 милиона долара заеми за проекти за възстановяване, припомня Ройтерс. Агенция Киодо съобщи, че двете страни ще подпишат договор по време на визитата на Малики за отпускането на 861 милиона долара като част от общия обещан пакет заеми. Абе също така ще каже на Малики, че Токио е готов да осигури на Ирак още 57,7 милиарда йени заеми, също част от общия обещан пакет, за финансиране на възстановяването на водоснабдителната система, канализацията, елекстроснабдяването и други инфраструктурни проекти.

Япония изтегли сухопътните си сили, които бяха на хуманитарна мисия в Ирак, миналата година, но около 200 военнослужещи остават във военновъздушната операция в Кувейт, откъдето транспортират доставки за американските войски в Ирак. Японският кабинет миналия месец одобри продължаването на закона за мисията за още две години след изтичането му през юли. Очаква се текстът да мине безпроблемно в парламента, където управляващата коалиция има мнозинство.