Иракската армия превзе щаба на мощна сунитска група в Багдад
Иракската армия превзе щаба на мощна сунитска група в Багдад / netinfo

Иракската армия превзе днес щаба на мощна сунитска група, предаде Асошиейтед прес. Армията е обкръжила сградата и е наредила на служителите да я напуснат.

Щабът на Асоциацията на мюсюлманските духовници, твърдолинейна сунитска група, свързана с бунтовниците, е разположен в джамията Ум ал Кура в предимно сунитския квартал Газалия.

Иракските войници, изпратени от Сунитския фонд - правителствена агенция, която се грижи за сунитските джамии и гробници, наредили джамията да бъде опразнена до 9 часа преди обяд, каза асоциацията в изявление, качено на уебсайта й. Радиостанция на асоциацията, излъчваща от джамията, е била спряна.

От Сунитския фонд не бяха в състояние да потвърдят операцията срещу джамията, но казаха, че правителството планира да обнови джамията Ум ал Кура, издигната на държавна земя.

"Нямаме нищо против асоциацията и нейните членове, но имаме планове за обновяване на джамията и за изграждане на още сгради вътре," каза официален представител, пожелал да остане анонимен. "Асоциацията обаче видя в това заплаха за съществуването им в джамията," каза източникът.

Асоциацията на мюсюлманските духовници се противопоставя от дълго време на американското военно присъствие в Ирак и често е в конфликт с доминираното от шиити правителство в Багдад, припомня АП.