Интерпол ще ни помага в разследването на атентата в Бургас
Интерпол ще ни помага в разследването на атентата в Бургас / Reuters

Международната полицейска организация Интерпол реши да изпрати в България екип от сътрудници, които да помагат в разследването на антиизраелския атентат в Бургас в сряда, при който загинаха петима израелци, българин и предполагаемият камикадзе, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Интерпол, която е базирана в Лион, изтъква, че изпращането на подобен екип става по молба на страна членка на организацията в случай на кризисна ситуация.

Вчера генералният секретар на Интерпол Роналд К. Ноубъл заяви, че във връзка със съобщенията, че предполагаемият камикадзе е носел фалшиви документи, "от съществено значение е да се определи дали някои от тези документи фигурират в базата данни "Изгубени или откраднати пътни документи" на Интерпол. Необходимо е също "да се разбере дали заподозреният е използвал тези документи по време на престоя си в България", добави шефът на Интерпол.

Интерпол ще ни помага в разследването на атентата в Бургас
netinfo


Интерпол позволява на националните следствени служби достъп до тази база данни, която съдържа над 33 милиона справки, включително за 2,5 милиона американски паспорти, обявени за изгубени или откраднати, изтъква полицейската организация.

Според българските власти предполагаемият камикадзе е пътувал с фалшива шофьорска книжка, издадена в американския щат Мичиган, припомня агенцията.

Междувременно Швеция категорично отрече информацията, разпространена в медиите, че гражданин на страната, освободен от американската база "Гуантанамо", е извършител на бомбения атентат в България. Израелски медии съобщиха по-рано, че атентаторът е 33-годишният Мехди Гезали, роден в Стокхолм, който бил изпратен в родината си преди осем години.

Интерпол ще ни помага в разследването на атентата в Бургас
netinfo

Американският президент Барак Обама посочи "безмилостното" самоубийствено нападение срещу автобус с израелски туристи в България и размириците в Сирия като основания за засилване на подкрепата на САЩ за Израел, съобщи Ройтерс. Обама остави настрана обичайните теми за данъците, образованието и здравеопазването по време на предизборна проява във Флорида и обърна внимание на атентата на летището в Бургас, определяйки го като "варварска" и "безмилостна терористична атака".

"Искам всички тук да знаят, че при управлението на моето правителство не само запазваме ненарушимата връзка с Израел, но я заздравяваме", каза той пред публиката във важния за изборите щат, където има много еврейски избиратели.

"Това е момент на голяма несигурност в Близкия изток, като се има предвид случващото се в Сирия и на други места. Сега е времето да гарантираме, че правим всичко, което можем, за да защитим сигурността на Израел", заяви Обама.

Израел обвинява Иран за атентата в България. Обама не спомена Техеран в речта си, нито уточни как САЩ възнамеряват да засилят подкрепата си за Израел.

Междувременно пожелал анонимност американски служител заяви, че подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула вероятно стои зад атентата срещу автобуса с израелски туристи.

Според Иран обвиненията са "безпочвени".

Късно снощи Израел оповести имената на петимата негови граждани, които загинаха при самоубийствения атентат в Бургас. Това са Ицик Коланги на 28 години, Амир Менаше на 28 години, Елиор Прайс на 26 години, Маор Харош на 25 години и Кочава
Шрики на 44 години.

Днес ще бъдат погребани петте от жертвите на атентата Телата вече са в Тел Авив. Петте ковчега, покрити с израелското знаме, бяха свалени от военен самолет, който кацна в 00,30 ч. местно време. На пистата се бяха събрали десетки близки /роднини и приятели/ на загиналите.

Вчера вечерта трима тежко ранени израелци бяха докарани в родината си също с израелски военен самолет. По-рано вчера тридесетина по-леко ранени израелци пристигнаха в Израел с друг военен самолет.

Шейсетина други туристи, повече или по-малко пострадали от атентата, също бяха репатрирани с Eърбъс, предоставен от българското правителство.

Според Заки Хелер, говорител на израелската Червена давидова звезда /еквивалент на Червения кръст/, 36 души са настанени в израелски болници.

Интерпол ще ни помага в разследването на атентата в Бургас
netinfo