Интерпол обяви за международно издирване Виктор Янукович
Интерпол обяви за международно издирване Виктор Янукович / Guliver/Getty Images

Интерпол обяви за международно издирване бившия украински президент Виктор Янукович, сина му Александър и бившия премиер Микола Азаров. Това съобщи международната полицейска организация от централата си, разположена във френския град Лион, предаде ТАСС.

За решението на Интерпол съобщи по-рано днес украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков страницата си във Фейсбук. По думите му, Интерпол е издала и т.нар. червена бюлетина /задържане за екстрадиране в Украйна/ и за бившите министър на здравеопазването Раиса Богатирьова и министър на финансите Юрий Колобов.

В разпространения от Интерпол документ се посочва, че бившият президент на Украйна е издирван "по искане на неговата страна" "за кражба на големи финансови средства и съучастие в кражба на финансови средства, извършени в големи размери и в състава на организирана група".

Интерпол призовава всички лица, на които е известно местонахождението на 64-годишния Янукович, да съобщят на полицейските служби в страните си.

Янукович живее в Русия, откакто беше свален от власт от улични протести преди близо година, припомня Ройтерс. Главният прокурор на Русия Юрий Чайка заяви, че Русия не е получавала искания от компетентните органи на Украйна за предаването на Янукович и други украински политици, съобщи ТАСС.

Източник: БТА