Интензивен обстрел в Дебалцево въпреки примирието в Източна Украйна
Интензивен обстрел в Дебалцево въпреки примирието в Източна Украйна / БГНЕС

Сепаратистите продължават да атакуват стратегическия железопътен възел Дебалцево въпреки прекратяването на огъня в Източна Украйна. Това заяви говорител на украинската армия, а очевидци съобщават за интензивен обстрел в района, предаде Ройтерс.

"Незаконните въоръжени групи не подкрепят спирането на огъня", каза военният говорител Анатолий Стелмах. Той добави, че подкрепяните от Русия бунтовници атакуват с ракети "Град" и танкове правителствените сили, под чийто контрол е градът. По думите му атаките срещу Дебалцево дори са зачестили в сравнение с предишните дни и при тях се използват всякакви видове оръжия. "Терористите са получили заповед да превземат Дебалцево на всяка цена", посочи той.

Кореспондент на Ройтерс в Углегорск /Вуглехирск на украински/, на около 10 км западно от Дебалцево, съобщи за интензивен обстрел, идващ откъм града, и за взривове през десет секунди.

Подчертавайки крехкостта на прекратяването на огъня, което бе договорено от Украйна, Русия, Германия и Франция, армията на Киев посочи, че правителствените позиции са били обстрелвани 112 пъти за последните 24 часа.

Как бе постигнато споразумението и реакциите на лидерите на страните, участвали в преговорите, прочетете тук

Стелмах допълни, че правителствените сили са стреляли само когато са били нападани.

Сепаратистите от самозваната Донецка народна република (ДНР) са готови да открият "зелен коридор" за изтегляне на украинските сили, които сега са обградени в Дебалцево. Това заяви пратеникът на ДНР в контактната група за Украйна Денис Пушилин, цитиран от ТАСС.

"За изтеглянето на въоръжените сили на Украйна сме готови да осигурим "зелен коридор", още вчера заяви лидерът на ДНР Александър Захарченко. Коридорът ще бъде осигурен, ако военните се изтеглят организирано, без оръжия и техника", каза Пушилин пред Донецката осведомителна агенция.

Пушилин заяви, че има опасност украинските военни да попаднат под обстрел от други украински отряди, които в момента се опитват да разбият обкръжението отвън.

"Затова изтеглянето трябва да се извърши организирано. Опълчението е готово да оказва всякакво съдействие по този въпрос. Военнослужещите не са застрашени от плен - ние осигуряваме "зелен коридор" и те си отиват у дома. Точно това предлага и опълчението от Луганската народна република", отбеляза Пушилин.

Той посочи, че украински военни части се опитват да разбият обръча на сепаратистите около Дебалцево от външната му страна. "Ситуацията в Дебалцево е напрегната. Украинските въоръжени сили продължават да обстрелват и да се опитват да пробият обръча от външната му страна. Поради това и опълченците са принудени да отвръщат на огъня. Опитите за пробив се пресичат", заяви пратеникът на ДНР в контактната група за Украйна Денис Пушилин.

Нито една от страните в конфликта няма да изтегли тежките оръжия от фронтовата линия

 

Украинската армия няма как да започне днес, както бе предвидено, изтегляне на тежките оръжия от фронтовата линия в Източна Украйна, тъй като проруските бунтовници продължават нападенията си, заяви пред Франс прес украински военен говорител.

"За момента и дума не може да става за изтегляне на тежките въоръжения. Как да изтеглим оръжията, щом бунтовниците се опитват да ни атакуват с танкове и постоянно стрелят по нас?", каза Владислав Селезньов.

Най-малко петима войници са убити в Източна Украйна, откакто вчера влезе в сила спирането на огъня, договорено на 12 февруари в Минск, съобщи Киев.

Сепаратистите няма да изтеглят тежките оръжия от фронтовата линия, докато силите на Киев не спрат да обстрелват летището в Донецк и околните територии. Това заяви заместник-командващият силите на отцепниците в района Едуард Басурин, цитиран от ТАСС.

Басурин заяви, че правителството цяла нощ е обстрелвало с артилерия град Горловка, контролиран от бунтовниците, предаде Асошиейтед прес. Киевските сили са концентрирали тежка техника край фронтовата линия, за да провокират сепаратистите, и са изпратили там журналисти, "за да разкажат, че нарушаваме Минските договорености", цитира ТАСС думи на Басурин.

Според Денис Пушилин по сепаратистите стрелят подразделения, заявили, че не се подчиняват на Киев. Пушилин подчерта пред "Руската служба за новини", че отцепническите сили нямат намерение първи да откриват огън.

Украинската радикална групировка "Десен сектор", определена за екстремистка в Русия, отказа да признае мирните договорености от Минск. Според нейния лидер Дмитро Ярош, два нейни батальона се бият срещу сепаратистите край град Дебалцево и са постигнали "сериозни военни резултати", посочва АФП.

Според Пушилин, в противоречие с Минските договорености Киев ограничава достъпа на храни в ДНР и подлага региона на "икономическа блокада". На КПП-тата има "огромни опашки от камиони с хранителни продукти", заяви Пушилин.

Източник: БТА