Инспектори от МААЕ отиват в Йонбьон утре
Инспектори от МААЕ отиват в Йонбьон утре / netinfo

Инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които вчера пристигнаха в Северна Корея, утре ще посетят ядрения реактор в Йонбьон. Това заяви днес ръководителят на делегацията на МААЕ пред японската осведомителна агенция Киодо в Пхенян, съобщиха световните агенции.

"Утре отиваме в Йонбьон и ще се върнем в Пхенян в петък", казал заместник-генералния директор на МААЕ Оли Хейнонен. Инспекторите от МААЕ бяха поканени от комунистическия режим, за да обсъдят затварянето на реактора съветски образец,

произвеждащ плутоний за военни цели. Това е първият етап от изпълнението на споразумението, постигнато на 13 февруари тази година на шестстранните преговори за ядрения проблем на Корейския полуостров. Споразумението предвижда КНДР да прекрати ядрените си програми, в замяна на което комунистическата държава ще получи икономическа помощ.

Експертите на МААЕ се намират в КНДР за първи път от декември 2002 г., когато Пхенян ги изгони от страната. По-късно Северна Корея излезе от Договора за неразпространение на ядрените оръжия, провъзгласи се за ядрена държава и през октомври м.г. извърши първото изпитание на плутониево устройство, припомня ИТАР-ТАСС.