Ингрид Бетанкур се отправи за родната си Колумбия
Ингрид Бетанкур се отправи за родната си Колумбия / снимка: БГНЕС

Бившата колумбийска кандидат-президентка и бивша заложничка на колумбийските Революционни въоръжени сили /ФАРК/ Ингрид Бетанкур се е отправила към Колумбия, предаде Франс прес, позовавайки се на колумбийски дипломатически източник.

Очаква се Бетанкур да пристигне в колумбийската столица Богота по-късно днес. Това е първото й посещение в Колумбия от 2 юли насам, когато беше освободена от похитителите си чрез операция на колумбийските сили за сигурност. На следващия ден Бетанкур отпътува за Франция, където живя досега от съображения за сигурност.

Бившата кандидат-президентка не можа да участва в състоялия се вчера в Богота поход, посветен на 3000-те заложници, държани все още плен от колумбийските въоръжени групировки.

Посещението на Бетанкур в Колумбия е част от по-голяма обиколка в Латинска Америка в подкрепа на плановете й за създаването на фондация, която ще се занимава с въпроси, свързани с правата на човека, предаде Франс прес, позовавайки се на информация на приближени на Бетанкур. Според източниците децата на бившата заложничка на ФАРК били против идеята майка им отново да се връща в Колумбия, защото се страхували, че бунтовниците могат отново да я отвлекат.