Ингрид Бетанкур - повече от 6 години пленница в джунглата
Ингрид Бетанкур - повече от 6 години пленница в джунглата / снимка: БГНЕС

Ингрид Бетанкур прекара повече от 6 години в джунглите на Колумбия като заложница на основното колумбийско партизанско движение - Въоръжени революционни сили на Колумбия. Бившата кандидатката за президент и бивш депутат от "зелените", Ингрид Бетанкур, която има и френско гражданство бе отвлечена на 23 февруари 2002г. от колата си близо до Флоренсия, на 600 км южно от Богота, заедно със сътрудничката си Клара Рохас.

На 23 юли се появява първи видеозапис на Бетанкур, направен от бунтовниците. На 9 юли 2003г. Франция изпраща самолет в джунглите на Амазония, който да спаси заложницата, но без успех. На 30 август се появява друг запис на Бетанкур, направен от нейните похитители. На 8 ноември 2004г. бунтовниците отказват предложение на колумбийския президент Алваро Урибе за размяна на задържани бунтовници срещу свободата на заложиците. На 3 август 2005г. партизаните искат демилитаризация на две общини. На 23 септември Богота се обявява срещу намесата на Франция след като става ясно, че са правени тайни постъпки от френски емисари при бунтовниците от ФАРК. На 21 февруари 2006г. партизаните изключват категорично да преговарят с Урибе, който е преизбран за президент през май.

През 2007г., на 31 август Урибе поверява на венецуелския държавен глава Уго Чавес посредническа мисия за освобождаването на заложниците, но тя е прекъсната през ноември. На 30 ноември са заловени партизани, у които намират видеоматериали с доказателства, че много от заложниците, включително и Бетанкур, са живи. На видеозаписите тя изглежда в много лошо здравословно състояние и срината психически. На 5 декември френският президент Никола Саркози иска официално от лидера на ФАРК Мануел Маруланда да освободи Ингрид Бетанкур. На 10 януари 2008г. са освободени две заложници - бившата сътрудничка на Бетанкур Клара Рохас и една бивша парламентаристка. Малко повече от месец по-късно - на 27 февруари са освободени още 4 бивши парламентаристи. Единият от тях, Луис Еладио Перес, казва, че "положението на Бетанкур е изключително трудно". На 28 февруари Чавес иска от Маруланда да я премести на сигурно място. На 1 март при колумбийска операция в Еквадор е убит вторият човек в ръководството на ФАРК и главен преговарящ за освобождаването на заложниците Раул Рейес.

На 27 март колумбийски преговарящ заявява, че Бетанкур страда от хепатит и заради "много деликатното си здравословно състояние" е получила медицински грижи. Ден по-късно колумбийското правителство предлага да се освободят без условия задържани бунтовници в замяна на незабавното освобождаване на Бетанкур. На 30 март Франция изпраща в Колумбия медицински самолет с надеждата за освобождаване на заложниците. Френската мисия напуска страната на 9 април. На 24 май Урибе заявява, че ФАРК може да освободят заложниците, включително и Ингрид Бетанкур. ФАРК потвърждават смъртта на техният водач Маруланда през март. На 8 юни Чавес иска ФАРК за освободят заложниците без условия.

Вечерта на 2 юли колумбийското правителство съобщи, че Бетанкур, тримата американци и още 11 колумбийски заложници са освободени.