F-15 изтребител
F-15 изтребител / iStock
Индонезия сключи споразумение с американския самолетостроител "Боинг" (Boeing) за покупката на 24 изтребителя F-15 като част от обновяването на военновъздушния флот на страната, съобщи индонезийският министър на отбраната Прабово Субианто, цитиран от Франс прес.

Министърът съобщи в "Инстаграм", че е бил подписан предварителен договор за покупката на 24 самолета F-15EX. "Боинг" също съобщи за сделката, като отбеляза, че тя ще осигури на Индонезия "способности за въздушно превъзходство". Нито една от страните не разкри стойността на сделката, която предстои да бъде официално одобрена от американското правителство.

САЩ одобриха продажбата на 96 хеликоптера Apache на Полша

През ноември миналата година американският министър на отбраната Лойд Остин посети индонезийската столица Джакарта, за да преговаря за договора. Остин изтъкна, че това споразумение ще засили сътрудничеството с въоръжените сили на САЩ и ще бъде полезно допълнение към индонезийския флот от F-16.

Самолетът F-15EX е най-новата версия на изтребителя F-15, разработен от "Макдонъл Дъглас" (McDonnell Douglas) - дъщерна компания на "Боинг". Той се използва само от пет-шест страни.

В момента военновъздушният флот на Джакарта се състои от американски F-16 и остаряващи руски изтребители Су ("Сухой").

Най-малко 4000 американски и индонезийски войници участваха миналата година в двуседмични мащабни учения в Тихия океан на фона на изострено напрежение между Китай и САЩ.

Вашингтон е обезпокоен от засиленото китайско присъствие в този район и от редовните военни учения на Пекин около Тайван.

В рамките на модернизирането на военновъздушния си флот Индонезия, наложила се като най-голямата икономика в Югоизточна Азия, сключи сделка миналата година с Франция за покупката на 42 изтребителя "Рафал" за над 8 милиарда долара, припомня АФП.