Индия предупредила Мианмар за циклона
Индия предупредила Мианмар за циклона / снимкa: БГНЕС

Индийската метеорологична служба (ИМС) съобщи, че е предупредила Мианмар за циклона Наргис 48 часа преди той да връхлети страната, предаде ДПА. Циклонът взе 22 500 жертви. Службата е наблюдавала депресията над Бенгалския залив, след като е била засечена за първи път на 26 април и оттогава редовно е съветвала съседна Мианмар, каза директорът М. Махапатра.

ИМС е регионален специализиран метеорологичен център, членуващ в Световната метеорологична организация към ООН и една от задачите й е да предупреждава Бангладеш, Мианмар, Тайланд, Шри Ланка, Малдивските острови, Оман и Пакистан за приближаващи циклони. Формацията придоби интензитета на циклон на 28 април. 48 часа преди той да удари, ние предупредихме мианмарските власти за пренасянето му на сушата, за посоката и силата му, каза Махапатра.

Мианмарското правителство съобщи, че над 22 500 души са загинали, след като циклонът удари страната в събота. Около 41 000 души все още са в неизвестност. Циклонът Наргис е най-голямото бедствие за Югоизточна Азия след опустошителните вълни цунами от декември 2004 г.