Индия предоставя 450 милиона долара на Афганистан
Индия предоставя 450 милиона долара на Афганистан / снимкa: БГНЕС

Индия съобщи, че ще предостави 450 милиона долара помощ за Афганистан за проекти, свързани с развитието на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС. Няколко седмици след кървавото нападение срещу индийското посолство в Кабул двете страни обещаха да се борят срещу тероризма.

Афганистан, Индия и САЩ обвиниха пакистанските разузнавателни служби, че са замесени в атентата през юли, при който загинаха най-малко 58 души, включително двама индийски дипломати. „Това беше нападение срещу приятелството, което свързва Индия и Афганистан”, заяви индийският премиер Манмохан Сингх след среща с президента на Афганистан Хамид Карзай, който е на двудневно посещение в Индия.

„Ние се съгласихме, че няма да позволим на тероризма да застане на пътя ни, ще се борим срещу него с пълна решителност”, каза още Сингх. ”Ние ще отделим допълнителни 450 милиона долара към вече обявените 750 милиона долара, за да отговорим ефективно на изискванията на нашите съвместни проекти”, подчерта индийският премиер.

„Индия и Афганистан заедно се изправят срещу предизвикателствата на тероризма, срещу хладнокръвната, брутална и кървава дейност в нашите две страни”, заяви от своя страна афганистанският президент Хамид Карзай, имайки предвид неотдавнашните бомбени нападения в индийски градове.