Индия и Китай ще изследват затоплянето
Индия и Китай ще изследват затоплянето / netinfo

Индия и Китай се споразумяха да изпратят съвместна експедиция в Хималайте, за да проучат ефекта от глобалното затопляне върху ледниците там.

Те се опасяват, че топящите се ледове може да променят речния оток, който снабдява с вода милиони души. Учени и алпинисти от двете държави планират да стигнат до изворите на две реки. Миналата седмица в доклад бе оповестено, че емисиите от парникови газове в Азия ще се утроят през следващите двадесет и пет години.

Докладът на Азиатската банка за развитие предостави подробен анализ на връзката между транспорта и климатичните промени в Азия. Замърсяването на въздуха и задръстванията сериозно засягат възможността на хората да се придвижват ефективно, предупреждава банката.

В документа се посочва още, че Китай вече е четвъртата най-голяма икономика в света, а броят на автомобилите може да нарасне 15 пъти над сегашните нива до над 190 млн. през следващите 30 години. В Индия нарастването на трафика вероятно ще доведе до подобни цифри за същия период. Емисиите от въглероден двуокис от автомобилите ще бъдат 3,4 пъти по-големи за Китай и 5,8 пъти за Индия.