Индипендънт: Убийците на Литвиненко едва ли ще застанат пред съда
Индипендънт: Убийците на Литвиненко едва ли ще застанат пред съда / netinfo

Британските следователи са на път да определят заподозрените в убийството на бившия агент на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС) Александър Литвиненко. Вероятността замесените в престъплението да избегнат наказанието обаче става все по-голяма. Това пише днес в своето Интернет-издание британският вестник "Индипендънт".

По данни на всекидневника сътрудници на британската полиция активно работят по версията, че Литвиненко е бил отровен с изотоп на полоний-210 няколко дни по-рано отколкото се смяташе. При това той е бил отравян два пъти, като повторното отравяне е станало в хотел в центъра на Лондон няколко дни след първия опит.

Както пише "Индипендънт", резултатите от токсикологичната експертиза, направена при аутопсията на Литвиненко, са показали, че той е бил отровен с две дози полоний-210. Изданието предполага, че второто отравяне е станало в бара на хотел "Милениум", където на 1 ноември м.г. Литвиненко се е срещнал с руските бизнесмени Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун.

Вестникът цитира високопоставен източник от британската полиция, според когото вероятността убийците на Литвиненко да бъдат наказани е крайно малка. "Индипендънт" уточнява, че по време на престоя на британските следователи в Москва през декември 2006 г. руските власти са заявили, че руснаци, заподозрени в съпричастност към убийството на Литвиненко, няма да бъдат екстрадирани във Великобритания за участие в съдебен процес. Нещо повече руската страна е забранила на британски детективи повторно да разпитват свидетели по делото, с които вече са се срещали.