Индипендънт пише за 50-те неща, които Европа е дала на британците
Индипендънт пише за 50-те неща, които Европа е дала на британците / netinfo
Възможността да се установяват след пенсионирането си в България и да идват редовно на почивка в страната ни е едно от преимуществата, които е донесъл Европейският съюз на британците. Това пише британският вестник "Индипендънт" в статия по повод 50-та годишнина от подписването на Римския договор, в която изрежда "50 неща, които ни даде Европа".

Достъпността на придобиването на втори дом и на полетите до близки дестинации може и да не е полезна за околната среда, но сбъдна мечтите на милиони британци. Редовните почивки или установяването след пенсия в Южна Испания или Източна България става реалност за мнозина британци, при това напълно легална, гласи осмата придобивка в списъка на британския ежедневник.

"Индипендънт" отбелязва още, че европейската имиграция във Великобритания е засилила нейната икономика, като дава пример с хилядите поляци, дошли да работят в страната. Британската икономика печели от притока от добре квалифицирани и високо мотивирани работници, пише вестникът.

Сред 50-те неща в списъка на "Индипендънт" са краят на войните между страните от континента, процъфтяването на демокрацията в 27-те страни членки, просперитетът на някога бедни държави като Ирландия, Гърция и Португалия, създаването на най-големия вътрешен пазар в света. Следват общоевропейското сътрудничество по въпроса за имиграцията и в борбата срещу престъпността, по-чистите плажове и реки в цяла Европа, отменянето на смъртното наказание и малката европейска бюрокрация, посочва вестникът.