Индийското правителство купи архива на Махатма Ганди
Индийското правителство купи архива на Махатма Ганди / снимка: БГНЕС, архив

Индийското правителство купи колекция от хиляди писма, документи и снимки, свързани с Махатма Ганди, иконата на независимостта на Индия, преди планираното им разпродаване на търг в Лондон, предава АФП.

Архивът, който принадлежал на близкия приятел на Ганди Херман Каленбах, бодибилдър и архитект от германско-еврейски произход, трябваше да бъде продаден на търг от аукционна къща "Сотбис". Тя оценяваше колекцията на между 500 000 и 700 000 паунда (775 000 -1 милион долара).

Но продажбата беше отменена, след като индийските власти се съгласиха да купят целия архив. "Архивът Ганди-Каленбах беше продаден при частна транзакция на индийското правителство", съобщи Сотбис в комюнике, без да разкрива цената на продажбата.

По-голямата част от кореспонденцията, която обхваща четири десетилетия от 1905 до 1945 г., са писма от семейството, приятели и последователи на Ганди, но има и 13 писма, написани от него самия до Каленбах. Те се отнасят до ранните политически кампании на Ганди и болестта на съпругата му Кастурба.