/ iStock
Индийското правителство оттегли призива си към гражданите да отбележат Деня на влюбените следващата седмица не като празник на романтиката, а като „Ден на прегръдката на кравата“, за да популяризират по-добре индуистките ценности, предаде АП.

Призивът предизвика широка критика от страна на опозицията и в социалните медии.

В лаконично изявление, публикувано от Борда за благосъстояние на животните към Министерството на животновъдството, млечната промишленост и рибното стопанство, се казва, че призивът, отправен в сряда, се оттегля.

Ниланджан Мукхопадхяй, политически анализатор, заяви, че призивът да се прегръщат крави е бил „абсолютно безумен, противоречащ на логиката“.

„Решението за оттегляне на правителствения призив е, за да се предотврати осмиването на политиката на индуистки национализъм на фона на острата критика от всички страни“, каза той.

Младите, образовани индийци обикновено прекарват Деня на влюбените в препълнените за празника паркове и ресторанти, разменят си подаръци и организират партита.

Бордът за благосъстояние на животните заяви в сряда, че „прегръщането на кравите ще донесе емоционално богатство и ще увеличи индивидуалното и колективното щастие“.

Ревностните индуси, които почитат кравите като свещени животни, твърдят, че западният празник е в разрез с традиционните индийски ценности.

През последните години консервативни индуисти обикалят магазините, горят тематични картички и подаръци и се държат предизвикателно към двойките в ресторантите и парковете, празнуващи Свети Валентин. Според крайните индуисти Денят на влюбените популяризира свободните сексуални контакти. Консервативните политици определят борбата срещу празника като утвърждаване на индуистката идентичност.
Христо Кьосев/БТА