Индийски щат забрани продажбата на алкохол
Индийски щат забрани продажбата на алкохол / ThinkStock/Getty Images

Властите в източния индийски щат Бихар решиха да забранят продажбата на алкохол под всякаква форма и във всички заведения, включително хотели и барове, като забраната влиза в сила незабавно, предаде ДПА.

"Отсега нататък спиртни напитки няма да се продават в нито един бар, кръчма или хотел", заяви главният министър на щата Нитиш Кумар в предаван по телевизията брифинг с журналисти.

Забраниха секса и алкохола в офиса на американска компания

Налагаме пълна забрана върху продажбата на алкохол в щата, каза Кумар, който обеща тази мярка, искана от жените избирателки, преди преизбирането си през ноември миналата година.

Главният министър на щата обясни, че въведената от 1 април забрана върху местно произвеждания алкохол била приета толкова добре, че щатското правителство решило да разшири обхвата й и за останалия алкохол предсрочно. По-рано правителството беше казало, че пълната забрана ще бъде наложена в срок до шест месеца от 1 април.

Съд спаси руско село от сух режим

Движеща сила на кампанията за забраната бяха жените, децата и младите хора, подчерта Кумар. Огласявайки плана през ноември, той отбеляза, че бедните пият алкохол и това влияе лошо на семействата им и на възпитанието на децата, а е и една от основните причини за домашното насилие.

Главният министър посочи, че правителството ще съдейства за създаване на работни места и възможности за бизнес за икономически засегнатите от забраната.

Бихар е четвъртият индийски щат след Гуджарат, Нагаленд и Манипур, въвел забрана за продажба на алкохол.

Източник: БТА