Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Демонстранти в Индия хвърляха камъни срещу полицаи и подпалиха влакови композиции по време на продължаващи втори ден протести срещу промените в правилата за набиране на военнослужещи, предаде Ройтерс.

По-рано тази седмица правителството на премиера Нарендра Моди обяви реформа в процедурата за попълване на редиците на 1,38-милионните въоръжени сили. Предвижда се наемане на повече хора на четиригодишни договори с цел намаляване на средната възраст на войниците. Освен това се намалява до 23 години максималната възраст за встъпване в армията. Но кандидатите да минат под пагон настояват да служат по-дълго от четири години, а опозиционни партии и някои членове на управляващата партия "Бхаратия Джаната" на Моди казват, че новата система ще доведе до още по-голяма безработица, която и без това е висока. Досега нисшите чинове в трите рода индийски въоръжени сили служеха обикновено с договори за срок до 17 години.

Вчера полицията отблъскваше с предупредителни изстрели във въздуха тълпите в северния щат Хариана. Днес хората отново се събраха на много места, като в източния щат Бихар бяха опожарени влакове на най-малко две гари и бе затруднено железопътното движение. По данни на полицията в Бихар демонстранти са блокирали движението на десет места. Стотици хора са се събрали днес и в южния град Секундерабад, като хвърлят камъни по полицаи - знак, че протестите се разпространяват. Там полицията е задържала над сто човека, посочи Ройтерс.
БТА