Рафал боен самолет
Рафал боен самолет / Gulliver/Getty Images
Индийският премиер Нарендра Моди, който ще бъде почетен гост на тържествата по случай националния празник на Франция - Деня на Бастилията - утре, започна днес двудневно посещение в Париж, съобщи Франс прес.

Това беше възможност за френския президент Еманюел Макрон да затвърди стратегическите отношения с азиатския гигант, който обяви, че обмисля голяма поръчка за самолети "Рафал" и подводници, отбелязва АФП.

"Радвам се, че по време на това посещение мога да укрепя сътрудничеството между Индия и Франция", написа индийският премиер в Twitter, след като при слизането си от самолета днес беше посрещнат на червения килим от министър-председателката на Франция Елизабет Борн. Предвижда се тази вечер той да направи обръщение към индийската общност във Франция, а утре да присъства на военния парад, в който ще участва голям индийски контингент, включително три изтребителя "Рафал".

Франция засилва военното присъствие по източния фланг на НАТО с бронирани машини

Индия, която вече е поръчала 36 от тези самолети за своите ВВС, обяви, че иска да купи и 26 "Рафала" във военноморската им версия, за да оборудва своя самолетоносач, както и три подводници "Скорпен". Този внушителен договор ще затвърди още повече стабилното стратегическо партньорство, което свързва двете страни от 25 години.
Франция е първата западна държава, с която Индия е установила такова партньорство, както посочи Моди в интервю за френския в. "Ле-з-еко".

Двете страни споделят и известно сходство във възгледите си за международните отношения. Париж смята себе си за балансираща сила, която увеличава каналите за диалог и желае да действа като мост между Запада и останалия свят. 

Симулация на нападение: НАТО тества румънската система за противовъздушна отбрана


"Споделяме едно и също желание за стратегическа автономия. Нашите две страни са дълбоко привързани към международното право и искаме светът да бъде многополюсен", заяви Моди, като увери, че Индия вижда Франция като "един от (основните си) глобални партньори".

Делхи от своя страна е умел в многостранното обвързване, продължавайки например да си сътрудничи с Русия след нахлуването в Украйна.

Както подчерта тази седмица френското президентство, "Индия е една от опорите на нашата индо-тихоокеанска стратегия".

След като говори пред индийската диаспора Моди ще има частна вечеря с Еманюел Макрон в Елисейския дворец. Утре той ще присъства на парада по случай 14 юли в Париж, после ще има различни срещи, а вечерта ще бъде почетен гост на официалната вечеря в световноизвестния музей Лувъра заедно с още над 200 поканени. Планирано е и съвместно изявление с Макрон за медиите.
Асен Георгиев/БТА