Делхи е готов да приеме граждани на Индия, пожелали да се репатрират от Афганистан
Транспортен самолет от военновъздушните сили на Индия С-17 "Глоубмастър" с над 120 служители от индийското посолство излетя тази сутрин от Кабул за Делхи, предаде ТАСС, като се позова на агенция АНИ.

Друга машина пристигна вчера в Индия с първата евакуирана група, включваща 45 дипломати и оборудване. Говорител на индийското външно министерство съобщи, че е решено целият персонал на посолството незабавно да бъде евакуиран от Афганистан.

Според източници на телевизия Ен Ди Ти Ви индийските дипломати са срещнали трудности при евакуацията и талибански бойци са отнели лични вещи на няколко от тях.

С оглед обстановката в Афганистан индийското външно ведомство въвежда нова категория визи, за да разглежда ускорено молби за влизане в страната, се казва в информация на сайта на министерството.

Делхи информира, че ще съдейства за незабавно репатриране на индийските граждани - по-специално сикхите и индуистите от Афганистан, които пожелаят да напуснат тази държава - и постоянно поддържа контакт с техните общности.
БТА