Индианците в Еквадор връчиха на президента копието на вожда
Индианците в Еквадор връчиха на президента копието на вожда / netinfo

За първи път в своята история индианците в Еквадор връчиха на новоизбрания президент на страната Рафаел Кореа "копието на вожда" - най висшето символично отличие на тяхната общност, предаде Франс прес.

Церемонията се състоя в присъствието на близките на Кореа, на президента на Венецуела Уго Чавес и на боливийския държавен глава Ево Моралес. И тримата президенти бяха облечени с пончо на райета в ярки цветове.

"Никога досега държавен глава не е удостояван с подобна чест и магнетичната сила на този подарък ще му позволи да преодолее всички препятствия в бъдеще", каза председателят на Съвета на мъдреците от Амазония Рикардо Савим, чието лице беше цялото нашарено в червена и синя боя. Той, както и останалите 13 племенни вожда в Еквадор, смятат, че идването на власт на левия икономист Кореа ще сложи край на страданията на неговия народ.

Около 20 000 индианци дойдоха от всички краища на страната, за да бъдат първите, които ще приветстват своя нов президент за встъпването му в длъжност.

След като в края на 80-те години завършва белгийски университет, Рафаел Кореа работи в продължение на една година като доброволец в индианското селце Зумбауа в Андите, където научава езика кечуа. Местният селски лидер си спомня как Кореа, нахлузил огромно пончо, всеки ден изминава труден път, върви часове наред, за да отиде да преподава на индианците.

Рафаел Кореа встъпва официално в длъжност днес. Церемонията е в парламента в Кито. На нея ще присъстват иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, който е на обиколка в Латинска Америка и леви, антиамерикански настроени латиноамерикански ръководители като боливийския президент Ево Моралес и венецуелският Уго Чавес.