Инцидентът в базата Кемп бастиън в Афганистан е бил опит за атентат
Инцидентът в базата Кемп бастиън в Афганистан е бил опит за атентат / снимка: Reuters

В британската военна база "Кемп бастиън" е бил предотвратен атентат срещу група морски пехотинци, събрали се да посрещнат министъра на отбраната Лион Панета, съобщи Ройтерс, като се позова на военни източници.

Това бе първото потвърждение, че станалият в сряда инцидент е бил опит за атентат. Нападението бе извършено в момента, в който самолетът на министъра на отбраната на САЩ Лион Панета кацаше на летището на територията на базата. Откраднатият автомобил навлязъл с висока скорост в зоната на пистата и се подпалил. Водачът успял да изскочи от кабината, обгърнат от пламъци, и днес бе съобщено, че е починал от получените изгаряния.

Според военни камионът бил използван за превоз на гориво, посочва БТА. До инцидента афганистанецът работел като преводач в базата.

При нападението бе ранен и британски войник.

Междувременно над хиляда души излязоха на протест в град Калат, административен център на провинция Забул, в южната част на Афганистан, срещу убийството на 16 цивилни от американски войник, предаде ДПА.

Протестите са били предизвикани от съобщението, че убиецът бил преместен във военен затвор в Кувейт. Участниците в демонстрацията настояват той да бъде съден в Афганистан и да получи най-тежката възможна присъда.

Възмущение от решението на американските военни власти да изведат убиеца от Афганистан под предлог, че той ще бъде държан в следствен изолатор в Кувейт до края на следствието, предизвика възмущение и сред афганистанските депутати, предаде Асошиейтед прес. Към правителството бил отправен призив да се замразят преговорите за бъдещето на американското военно присъствие в Афганистан, докато убиецът не бъде върнат от Кувейт и не бъде изправен пред съда.

Междувременно тринайсет цивилни - четири жени и девет деца - бяха убити от крайпътна бомба в нестабилната южна афганистанска провинция Урузган, предаде Франс прес. В сряда взривно устройство уби осем цивилни в съседната провинция Хелманд. Импровизираните взривни устройства са предпочитано оръжие на талибаните, които са много активни в южната част на страната.

През 2011 година в страната са загинали над 3000 цивилни, посочва Ройтерс. Миналата година бе петата по ред, през която бе регистрирано увеличение на жертвите сред цивилното население. От крайпътни бомби и самоубийствени атентати срещу цивилни загиват много повече хора в сравнение с всички останали нападения на талибаните в бунта им срещу подкрепяното от Запада правителство в Кабул, посочва агенцията.