/ iStock/Getty Images
Самолет със 186 пътници на лондонското летище "Гетуик" е бил принуден да направи обратен завой, за да избегне сблъсък с дрон, нарушил допустимата височина за полети, предаде БГНЕС.

Британски войски на "Хийтроу" след инцидента с дрон

По данни на комисията UK Airprox board, към самолет „Airbus A320” на височина 518 метра се приближил дрон. Пилотът на самолета бил принуден да извърши маневра, при която е преминал на 25-30 метра от дрона.

Дронът е нарушил допустимата за полет височина от 400 фута (121 метра) и навлязъл в контролираното въздушно пространство над летище "Гетуик". За първите 11 месеца на 2018 г. във Великобритания са засечени 120 случая на прелетели опасно близо до самолети дронове.

Отвориха летище Гетуик след хаоса с дроновете

В края на декември летище "Гетуик" няколко пъти преустанови полетите заради дронове. Според експертите, става въпрос за съзнателни действия – дроновете се появявали в момент, когато трябва да се отвори пистата за излитане и кацане.

Дронове объркаха графика на летището в Сингапур

След поредния инцидент на "Гетуик" британските власти предложиха да се увеличи до 5 км зоната, забраняваща полети на дронове в близост до летищата и пистите. Действащото в момента ограничение е 1 км. По данни на „Таймс” на летищата "Гетуик" и "Хийтроу" е инсталирана система за откриване на дронове. Съгласно плановете на компетентните власти, от ноември 2019 г. операторите на дронове са длъжни да ги регистрират.