Император Акихито се нуждае от сърдечна операция
Император Акихито се нуждае от сърдечна операция / Reuters, архив

Японският император Акихито се нуждае от аортокоронарно шунтиране. Това показа медицински преглед, на който монархът бе подложен в болницата на университета в Токио, съобщи управата на императорския двор, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В събота император Акихито бе приет в болница за втори път през последните три месеца след установени исхемични промени в електрокардиограмата. Нови кардиологични изследвания накараха медиците да вземат решение за операция, която се очаква да бъде извършена в събота, 18 февруари. За момента монархът е изписан от здравното заведение и се намира в своя столичен дворец.

След миналогодишното земетресение на 11 март и аварията в АЕЦ "Фукушима-1" 77-годишният японски император въпреки крехкото си здраве направи няколко обиколки из пострадалите райони, придружен от съпругата си Мичико, и проведе срещи с оцелелите при стихийното бедствие. Това може да е повлияло на здравословното състояние на монарха, който лежа вече в болница миналия ноември заради пневмония, напомня агенцията, цитирана от БТА.

Заради проблеми със здравето през последните години Акихито отмени част от официалните си задължения, но изглежда в сравнително добро здравословно състояние, отбелязва Асошиейтед прес.

През 2003 г. японският император бе опериран от рак на простатата, а през 2008 г. лежа в болница с аритмия и стомашни кръвоизливи.