Имало опасност от разрастване на насилието в Ирак
Имало опасност от разрастване на насилието в Ирак / netinfo

Главният адвокат на Саддам Хюсеин - Халил ад Дулайми заяви в интервю пред Асошиейтед прес, че насилието в Ирак може да се разрасне, ако бившият иракски президент бъде осъден на смърт по делото за убийството на 148 селяни шиити през 80-те години.

Адвокатът каза, че е изпратил писмо до президента Джордж Буш, в което го предупреждава за възможните последици от налагането на най-тежкото наказание на неговия клиент, включително че това може да разпали гражданска война.

Дулайми посочи, че ще прекрати продължилия един месец бойкот на съдебните заседания и днес ще присъства на втория процес срещу Саддам Хюсеин за геноцид срещу кюрдското население в Ирак. Присъдата по първото дело се очаква на 5 ноември, но вчера главният прокурор на Ирак Джафаар ал Мусауи заяви, че тя може да се забави с няколко дни.

Посланикът на САЩ в Багдад Залмай Халилзад отхвърли твърденията, че датата за обявяване на присъдата е била определена, за да съвпадне с изборите на 7 ноември за подновяване на Камарата на представителите и на една трета от 100-членния Сенат.