Има напредък в борбата с религиозното насилие в Ирак, според Буш
Има напредък в борбата с религиозното насилие в Ирак, според Буш / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш каза, че въпреки "ужасяващите" атентати в Багдад през изминалата седмица, новият му план за сигурността в Ирак отбелязва известен напредък в борбата с религиозното насилие, предаде ДПА.

Буш заяви това на среща с генерал Дейвид Петреъс, командващ на американските и коалиционните сили в Ирак. Петреъс ще говори и пред Конгреса.

Конгресмените от Демократическата партия и републиканците в Белия дом продължават да се препират за финансирането на мисията в Ирак. Буш заплаши да наложи вето върху законопроектите на доминирания от демократите Конгрес, тъй като те обвързаха финансирането с дати за изтегляне на американските сили от Ирак.

"Твърдо ще се противопоставя срещу изкуствено наложен график за изтегляне и/или срещу политици във Вашингтон, които се опитват да кажат на тези, които носят униформи, как да си вършат работата", каза Буш.

Над 200 души бяха убити при серия атентати миналата седмица в Багдад. През януари по силата на новата стратегия за Ирак, Буш нареди да се изпратят още 20 000 американски войници, за да спрат кръвопролитията между мюсюлманите сунити и шиити.

Буш обяви, че половината от новия контингент за Ирак вече е изпратен. Източници от Пентагона предвиждат до юни останалата част също да замине.

Държавният глава отбеляза, че има спад в насилието на религиозна основа в Ирак.

Цитирайки командири от армията на САЩ, в. "Вашингтон пост" съобщи,че през януари при религиозни сблъсъци в Ирак са загинали 1200 души, а през март жертвите са по-малко от 400.

Президентите на САЩ и Русия Джордж Буш и Владимир Путин обсъдиха днес по телефона редица въпроси от взаимен интерес, сред които противоракетната отбрана (ПРО) и Косово. Това съобщи говорителят на Белия дом Гордън Джондроу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Двамата лидери са говорили за визитата в Москва на шефа на Пентагона Робърт Гейтс, който разяснява на руските лидери плановете на САЩ да разположат в Европа елементи от изгражданата от тях система за ПРО.

По думите на говорителя двамата президенти са разговаряли, преди да бъде съобщено за смъртта на бившия руски президент Борис Елцин.