Има надежда за мир в Дарфур
Има надежда за мир в Дарфур / снимка: Reuters, архив

Най-мощната бунтовническа групировка в суданската провинция Дарфур, Движението за справедливост и равенство, подписа споразумение за примирие с правителството в Хартум, съобщават Асошиейтед прес и БТА.

Споразумението бе парафирано в столицата на Чад Н'Джамена. "Примирието влиза в сила веднага", заявил пред журналисти президентът на Чад Идрис Деби.

Според говорител на Движението за справедливост и равенство документът, който представлява рамково споразумение за мирни преговори, ще бъде официално подписан във вторник в Доха в присъствието на Деби и на лидерите на Судан и Катар. Веднага след това, пак в Катар, ще започнат преговорите за мирен договор, които трябва да приключат до 15 март.

Миналата година преговорите за мир между движението и Хартум бяха прекратени, тъй като двете страни не можаха да постигнат споразумение за размяна на затворници и пленници.

Дарфур е регион в западната част на Република Судан, намиращ се между езерото Чад и долината на река Бели Нил, голям колкото Франция. През 2003 г. Дарфур става арена на сблъсъци между доминираното от арабоезични правителство в Хартум и бунтовническите групи на местното чернокожо население. Конфликтът е породен от натиска на номадите от все по-засушаващия се Север върху уседналото земеделско чернокожо население от Юга. Правителството в Хартум подкрепя паравоенната милиция „джанджавид", която е обвинявана за извършването на множество прояви на насилие над местното население в Дарфур. Резултатът от конфликта е стотици хиляди убити и милиони бежанци. 2/3 от населението е засегнато от военни престъпления.