Със състояние от 272,3 милиарда долара, ръководителят на Tesla и SpaceX Илон Мъск стана най-богатият човек в световната история. Това съобщи във вторник американското списание Forbes.

Кои са жените до най-богатите мъже на планетата (СНИМКИ)

Според изданието Мъск е успял да постигне тази цифра, благодарение на рязкото покачване на цената на акциите на Tesla - в понеделник ръстът им надхвърли 13%, което осигури на компанията преодоляване на пазарната стойност от 1 трилион долара. В резултат капиталът на Мъск нарасна с повече от 41 милиарда долара за един ден.

По-рано Илон Мъск оглави класацията и на най-богатите хора в света според Forbes - към 28 септември 2021 г. състоянието му възлизаше на над $203,4 млрд. След него остават Джеф Безос и Бернард Арно, който е трети по богатство. В челната петица влизат още един от основателите на Microsoft Бил Гейтс и Лари Пейдж, който е сред съоснователите на гиганта Google.

Илон Мъск планира да създаде свръхзвуков електросамолет

Компанията Tesla е основана от Мъск през 2003 г. Първоначално се казваше Tesla Motors, но по-късно бе преименуван на Tesla. В началото тя бе специализирана само в производството на електрически превозни средства, но по-късно се включи и в създаването на слънчеви панели и други системи за съхранение на енергия.
ТАСС