Икономиката - основен акцент в последния дебат Маккейн-Обама
Икономиката - основен акцент в последния дебат Маккейн-Обама / снимка: БГНЕС

В нюйоркското предградие Хемпстед, в университета Хофстра, се състоя третият и последен дебат между кандидат-президентите на Републиканската и Демократическата партия Джон Маккейн и Барак Обама, предадоха световните агенции. Дебатът продължи около 90 минути. В началото двамата съперници си стиснаха ръка с усмивка.

Първият въпрос, който им зададе водещият на дебата Боб Шифър, беше за техните планове за излизане от настоящата финансова криза.

Обама обеща, че 95 процента от работещите семейства в САЩ ще се ползват с данъчни облекчения, ако той стане президент. Той настоя и че вниманието трябва да се фокусира върху проблема с безработицата и обеща данъчни облекчения за предприятията, които създават нови работни места в САЩ, а не зад граница.

От своя страна Маккейн обеща да намали всички данъци, ако стане президент на САЩ. Той отбеляза, че сега правителствените разходи са извън контрол.

В отговор на думите на Обама, че е подкрепил няколко пъти в Сената бюджетите, предложени от администрацията на Буш, Маккейн припомни, че не е президентът Буш и каза, че ако Обама е искал да се състезава срещу Буш, е трябвало да се яви на президентските избори преди 4 години, а не сега. Маккейн подчерта, че иска да даде напълно нов курс на американската икономическа политика. Той обеща, че за 4 години ще балансира американския бюджет.

За да подчертае, че няма нищо общ с Буш, Маккейн отново припомни, че няколко пъти се е противопоставял на администрацията на настоящия президент по такива въпроси, като политиката за борба с климатичните промени, войната в Ирак или прибягването към мъчения при разпитването на предполагаеми терористи в затвора в Гуантанамо.

В първите минути на дебата сблъсъкът между двамата беше именно за данъците, отбелязва Ройтерс. Маккейн атакува идеята на Обама да се увеличат данъците за хората, изкарващи над 250 000 долара годишно и каза, че така ще бъдат засегнати собствениците на малки предприятия.

Обама отбеляза, че общото между него и Маккейн е, че и двамата говорят в даден момент за намаляване на данъците. Разликата е в това чии данъци всеки от двамата иска да намали.

Двамата постигнаха съгласие, че планът на американското правителство да бъдат отпуснати 700 милиарда долара на финансовите институции, за да излязат от финансовата криза, не е достатъчен, предаде Франс прес. Обама определи настоящата финансова криза като най-тежката от годините на Голямата депресия досега, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Той подчерта, че одобрените от Конгреса 700 милиарда долара трябва да бъдат използвани като помощ за средната класа, за да се справи тя с кризата.

По повод предизборната кампания като цяло Маккейн я определи като доста тежка. Той припомни, че Обама е похарчил пари за негативна кампания срещу него повече от който и да е друг кандидат-президент досега в американската история, предаде Асошиейтед прес.

Обама отбеляза, че 100 процента от рекламите на Маккейн са били също негативни и насочени срещу него.

Двамата кандидат-президенти отдадоха почит и на кандидатите си за вицепрезиденти. Маккейн подчерта, че Сара Пейлин е въплъщение на модела за жена и я нарече "глътка свеж въздух" за американците. Той допълни, че Пейлин е обединила не само републиканците, но и американците като цяло, предаде Асошиейтед прес

Обама заяви, че Джо Байдън споделя онези основни ценности, към които се придържа и той самият.

По повод енергийната политика Обама заяви, че до 10 години САЩ могат да сложат край на зависимостта си от петрола на Близкия изток и Венецуела.

Маккейн обяви планове за изграждане на 45 ядрени централи, като опит за търсене на алтернативни енергийни източници.

По повод образователната политика Обама се обяви за по-достъпни колежи, а Маккейн за възнаграждения на добрите учители и за по-достъпни студентски заеми.

По повод здравната политика Обама каза, че трябва да се отделят повече средства за превантивното здравеопазване.

В края на дебата двамата кандидат-президенти отправиха заключителни послания към американския народ. В тях и двамата подчертаха, че САЩ имат нужда от фундаментална промяна и нов курс.

След като свърши дебата на сцената към кандидат-президентите се присъединиха и техните съпруги Синди Маккейн и Мишел Обама.

В предходните два дебата между Маккейн и Обама за победител се смята Обама. Последните допитвания на общественото мнение дават на сенатора от Илинойс преднина с между 9 и 14 пункта пред Маккейн.

По време на третия дебат двамата кандидат-президенти често пъти споменаха за Джо Водопроводчика, когато говореха за американеца от средна класа и за плановете си за бъдещето на средната класа, отбелязва Асошиейтед прес.

Оказва се, че всъщност става дума за действително съществуващ човек - Джо Урцълбейчър от щата Охайо, който е представител на малкия и среден бизнес и има намерение да закупи фирма за водопроводни услуги. Няколко дни преди третия дебат Урцълбейчър успял да се срещне с Обама и да му каже, че неговият план за излизане от кризата ще му попречи да закупи фирмата за водопроводни услуги, за която си мечтае.

По време на дебата Маккейн използва примера за Джо Водопроводчика, за да подчертае, че плановете на опонента му за излизане от кризата едва ли са в интерес на малкия и средния бизнес и на неговите представители.