Икономическият ръст на Великобритания се забави рязко
Икономическият ръст на Великобритания се забави рязко / netinfo

Разразилата се във Великобритания криза по кредитите удари най-силно върху пазара с недвижими имоти и промишленото производство. Темповете на икономически растеж през второто тримесечие на тази година са едва 0,2%.

Това е най-ниският показател през последните 3 години. За същия период на миналата година ръстът е бил 1,6%. По данни на Националното статистическо управление рязкото забавяне на темповете на растеж на икономиката е предизвикано до голяма степен от спада в строителния сектор, където през второто тримесечие той е 0,7%. Британските строителни фирми бяха принудени през последните месеци да съкратят няколко хиляди работника. Промишленото производство е спаднало с 0,5%. Особено тревожно за анализаторите е намаляването на икономическия растеж в сферата на услугите, която дава 74% от брутния вътрешен продукт на страната.

Икономистите не се съмняват, че рецесията е предстояща. Последните проучвания на Конфедерацията на британската промишленост сочат същото. "Необратимата рецесия е основният ни сценарий днес. Тъй като промишленото производство в страната спада през първото и второто тримесечие, може да се смята, че британската промишленост вече е в рецесия", смята икономистът Пол Дейлс от "Кепитъл Икономикс". "Ако говорим за перспективата, всички по-стари и по-нови проучвания сочат, че през третото тримесечие икономическият растеж ще спре напълно", добавя той. Според Дейлс това може да доведе до намаляване на основния лихвен процент още до края на годината, съобщава БГНЕС.