/ БТА
Руската паравоенна армия "Вагнер", която е под контрола на Кремъл, може отново да се превърне в заплаха за Украйна, става ясно от най-новия анализ на американския Институт за изследване на войната (ИИВ), предаде ДПА.

Групата "Вагнер" ще представлява заплаха, ако отново се превърне в ефективна военна организация или бъде възстановена като голяма, единна структура с ефективно централизирано ръководство, управлявано от руското министерство на отбраната, смята американската организация.

Неотдавна институтът беше казал, че групата не представлява заплаха след смъртта на нейния ръководител Евгений Пригожин в самолетна катастрофа през август, припомня ДПА. Смъртта му дойде, след като през лятото той за кратко застана начело на бунт, предшестван от засилване на напрежението между руски военни командири и Пригожин, чиито бойци се сражаваха рамо до рамо с редовни руски подразделения в Украйна.

Бойците на "Вагнер" след това се изтеглиха от Украйна и през юни Пригожин се разбунтува. Но той и няколко други високопоставени лидери от частната военна компания по-късно загинаха при мистериозна самолетна катастрофа в покрайнините на Москва.

В момента не е ясно кой ръководи "Вагнер" и какъв точно е статутът на групата, но е възможно синът на Пригожин Павел да поеме ръководството на подразделенията, казва ИИВ, като се позовава на източници, близки до организацията. Руското министерство на отбраната обаче ще трябва да продължи да ѝ предоставя оръжия, боеприпаси и логистика.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин прие в Кремъл бившия официален представител на "Вагнер" и съосновател на армията Андрей Трошев и го натовари с формирането на доброволни подразделения. Путин тогава каза, че подразделенията ще бъдат използвани основно за войната срещу Украйна.

Под ръководството на Пригожин "Вагнер" превзе редица територии в Украйна, включително Бахмут.

В момента подразделения на групата са разположени в Беларус, Централноафриканската република, Либия и Мали, се посочва в анализа.
Междувременно в Украйна, на фона на опитите на Москва да затвърди позициите си в южната и източната част на страната, руската военноморска авиация играе все по-централна роля във войната на Кремъл, става ясно от най-новата британска оценка, публикувана днес. Русия също така използва военноморската си авиация на фона на украинските атаки срещу руския военноморски флот в опит да установи контрол над северозападната част на Черно море, каза британското министерство на отбраната.

"През последните седмици военноморска авиация на руския Черноморски флот има особено важна роля в операциите на флота, докато той се опитва да се справи с едновременни заплахи на южния фланг на войната в Украйна", смятат анализаторите. "Военната авиация набляга на операции по въздушно патрулиране над морето, като е много вероятно основната мисия да е ранното идентифициране на надводни плавателни съдове без екипаж", добавят те.
Владимир Арангелов/БТА