Игор Велчев признал убийството на Иля Зимин
Игор Велчев признал убийството на Иля Зимин / netinfo

Главната прокуратура на Молдова съобщи снощи, че е възбудила углавно дело срещу задържания през нощта срещу 23 юни в Кагул етнически българин Игор Велчев. В предварителен разговор със следователите той признал убийството на журналиста от телевизия НТВ Иля Зимин, предаде ИТАР-ТАСС.

Велчев бил задържан като заподозрян, но в хода на разговора признал, че на 25 февруари бил в жилището на Зимин, където между тях избухнала кавга и сбиване. Това дало повод за възбуждане на углавно дело и издаване на заповед за задържане за срок от 30 дни.

Министърът на правосъдието на молдова Георгий Папук заяви вчера, че след като руските правоохранителни органи представят в главната прокуратура на Молдова всички необходими документи и бъдат изпълнени всички процедури, Велчев ще бъде предаден на
Русия. За момента срещу него са повдигнати обвинения в подправяне на документи, добави министърът.

Но по-късно един от ръководителите на департамента за оперативните служби в министерството, полк. Николай Добош заяви, че засега няма основания за екстрадиране на Велчев, защото от Русия не са получени необходимите материали и доказателства за виновността му. В същото време той отбеляза, че молдовските власти подозират Велчев в незаконно преминаване на границата, което само по себе си е повод за задържане.

Бабата на Велчев, Светлана Йосифовна, цитирана от сайта Нюз.Ру, твърди, че внукът й не бил заловен при полицейска операция, както казват властите, а сам се предал на полицията. Той през цялото време се укривал в село Московей, Кагулски район, където живее баща му Александър Велчев, който уговорил сина си да се предаде доброволно.

Според нея полицията иска да получи милиона рубли, обещан от руската телевизия за залавянето на убиеца на Зимин.

Източници от министерството, пожелали анонимност, смятат, че Молдова може да се откаже да предаде на Русия своя гражданин по политически съображения - в отговор на отказа на Москва преди две години да предаде на Молдова престъпния бос Григорий Карамалак, по прякор Българина. Обвинен в редица тежки престъпления и убийства, обявен за издирване чрез Инетрпол, през 1998 година той избягал от следствието и се укривал в България и Украйна, след което пристигнал в Русия, която, според молдовската страна, практически му дала политическо убежище в замяна срещу публични нападки по телевизията срещу президента Владимир Воронин по време на парламентарните избори в Молдова.

Игор Велчев ще бъде съден в Молдова, съобщи по-късно ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Генералната прокуратура на Молдова.