/ БГНЕС
Историческият срив на Християнсоциалния съюз на изборите в Бавария може да означава край за голямата коалиция, която управлява в Берлин. В неделя консервативните съюзници на канцлера Ангела Меркел за пръв път от десетилетия загубиха абсолютното си мнозинство и ще трябва да търсят коалиционни партньори.

БГНЕС

И социалдемократите, които също са част от федералното правителство, отчитат критично слабо представяне. А това може да ги накара да се отдръпнат от управлението, за да не трупат повече негативни.

Подем отбелязват Зелените, които настояват за отворени граници и борба с климатичните промени. Те са на второ място с двойно увеличение на процентите си. Трети са "Свободни избиратели", а „Алтернатива за Германия“ за пръв път влиза в баварския парламент с 10 процента от гласовете на избирателите.

БГНЕС

Италианският външен министър Матео Салвини побърза да поздрави крайнодясната германска партия, като заяви, че „в Бавария победи промяната, а Европейският съюз загуби".

"Ариведерчи, Меркел, Шулц и Юнкер", заяви италианският външен министър, визирайки германската канцлерка Ангела Меркел, бившият председател на Европейския парламент и някогашен лидер на социалдемократите Мартин Шулц и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Резултатът от гласуването в германската провинция Бавария означава, че избирателите отхвърлят "старата система" в Европа, изтъкна Матео Салвини.

БГНЕС

„Няма да успеем да си върнем обратно по-голямата част от избирателите на „Алтернатива за Германия“, докато г-жа Меркел е канцлер“, коментира бившият федерален министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих от Християнсоциалния съюз в интервю за „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Според него сривът на доверието в партията се дължи на погрешния тон по отношение на миграционната политика. „Трябваше да бъдем твърди и последователни, но тонът ни трябваше да е умерен“ посочи той и добави, че на практика се е получило обратното – „Тонът ни беше твърд, но когато трябваше да се действа, се подчинявахме на Ангела Меркел.

Кой губи на изборите в Бавария и какво следва?
 
Посланието на хората в Бавария е ясно – не продължавайте както досега“, изтъкна председателят на Зелените Роберт Хабек в интервю за националното радио „Дойчландрундфунк“. Той предупреди премиера на Бавария Маркус Зьодер и лидера на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер да не заравят глава в пясъка, а да чуят това послание.

Тежка загуба в Бавария за главния съюзник на Меркел (ВИДЕО)

Християнсоциалният съюз печели 78 места в баварския парламент, а управляващата коалиция се нуждае от най-малко 97. Математически възможно е партньорство със „Свободни избиратели“, със Зелените, със социалдемократите или или с Алтернатива за Германия. На практика обаче коалиция с последната е изключена, а със Зелените трудно би могло да се постигне разбирателство, коментира „Ди велт“.