Полицията на град Сан Бернардино, щата Калифорния, потвърди, че двама души са извършили най-кървавото масово убийство в САЩ от три години, предаде Франс прес, като се позова на нейния Джеръд Бъргуан.

Става дума за мъж и жена, съответно на 28 години и на 27 години. Той е идентифициран като Саид Фарук, а тя - като Ташфин Малик. Мъжът е гражданин на САЩ, а националността на жената не е известна засега.

Двамата откриха огън в центъра Инланд за социални грижи в Сан Бернардино и отнеха живота на 14 души. 17 човека бяха ранени, някои от които са в тежко състояние.

Убиха двама от нападателите в Сан Бернардино

Двамата нападатели бяха ликвидирани няколко часа след масовото убийство, по време на престрелка с полицията на пътна артерия в Калифорния.

Саид Фарук е работел в Сан Бернардино. Той е бил общински служител, предаде Ройтерс.

14 убити и 17 ранени при масова стрелба в САЩ (ВИДЕО)

Според медии, цитирани от ТАСС, Фарук е работел в социалните служби на Сан Бернардино и е бил контрольор по качеството на храните. Франс прес пък посочва, че той от пет години е бил специалист по околната среда в отдела за обществено здраве в общината на Сан Бернардино.

Двамата нападатели откриха огън по участниците в парти в центъра за социални грижи Инланд, който е агенция за предоставяне на социални услуги и осигуряване на социални грижи за инвалиди, основно деца.

Според Джеръд Бъргуан Саид Фарук е присъствал на партито, после го е напуснал и след това се е върнал с Малик, за да открие огън по участниците в него. Медии по-рано съобщиха, че Фарук напуснал партито след пререкание.

В хода на издирване на нападателите полицията стигнала до къща в съседния град Редландс и в близост до нея открила предполагаемата кола, с която избягали убийците. Последвало преследване на автомобила, в който били заподозрените и те открили огън по полицията, а накрая загинали в престрелка.

Според близки на Фарук и Малик двамата били женени, предаде Асошиейтед прес.

Мотивите за действията на двамата нападатели засега не са известни. Не се потвърди медийна информация, че е бил замесен трети човек, допълва ТАСС. Съдейки по това как бяха екипирани двамата нападатели, трябва да предположим, че тази атака определено е била планирана, каза Джеръд Бъргуан, цитиран от ТАСС.

По-рано беше съобщено, че мъжът и жената били с дрехи, напомнящи паравоенни униформи, и имали бойни пушки и пистолети.

Властите засега проверяват миналото на двамата заподозрени. Според американски медии Фарук неотдавна е бил в Саудитска Арабия и се е върнал оттам с жена, с която се запознал в интернет, предаде ТАСС.

Неговият зет Фархан Хан, който е женен за сестра му, каза, че не може да си обясни действията на двойката, предаде Франс прес.

Преди седмица Хан говорил с Фарук и нищо не подсказвало какво може да се случи, допълни Хан, цитиран от Асошиейтед прес.

Според американски медии нападателят може би е търсел саморазправа с колеги от отдела, в който работел, предаде ТАСС.

Американският таблоид "Ню Йорк дейли нюз" посочва, че според бащата на Фарук, чието име не се споменава, синът му е бил много религиозен, предаде Франс прес.

Мюсюлманската общност в Калифорния осъди твърдо нападението, съобщи още АФП. Ислямът не позволява подобни прояви на насилие, припомниха нейни представители.

Източник: БТА, Видео: Novanews.bg