Ярослав Качински
Ярослав Качински / БГНЕС
Лидерът на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински дари 50 хиляди злоти (11 500 долара) за нуждите на украинската армия, за да уреди дело за клевета със свой политически съперник, предаде Асошиейтед прес.

През декември съд постанови Качински да даде над 700 хиляди злоти (162 хиляди евро), за да плати разноските по публикуването на извинение към Радослав Шикорски от основната опозиционна сила - либералната "Гражданска платформа" (ГП), когото нарекъл "дипломатически предател".

Качински използвал тази квалификация по адрес на Шикорски през 2016 г. във връзка със самолетната катастрофа край Смоленск, Русия, през 2010 г. Тогава загинаха 96 души, включително полският президент Лех Качински - брат близнак на лидера на ПиС. По онова време Шикорски бе министър на външните работи, а сега е депутат в Европейския парламент и отявлен критик на управляващите в Полша консерватори.

Ярослав Качински отдавна обвинява ръководството на ГП, че е изиграло роля за смъртта на брат му - твърдение, в подкрепа на което обаче разследването не е открило никакви доказателства, отбелязва АП.

След като бе осъден да плати над 700 хиляди злоти, Качински заяви, че дори да продаде къщата си, пак може да не успее да събере тази сума.

"Наказанията за клевета трябва да бъдат строги, но не и разорителни", реагира Шикорски. Той каза, че ако Качински даде 50 хиляди злоти за нуждите на украинските въоръжени сили, няма да иска от него да публикува извинение.

Лидерът на ПиС съобщи, че е платил поисканата сума. "Днес Украйна се бори за своята независимост и свобода, но и за нашата сигурност", подчерта Качински в изявление. Той добави, че с удоволствие е дал парите в подкрепа на украинските въоръжени сили.

"Доволен съм, че намерихме патриотично решение", каза на свой ред Шикорски.
Николай Станоев/БТА