Япония се прощава  във вторник с Шиндзо Абе, най-дълго управлявалия си премиер, който бе прострелян на политическа проява миналата седмица и почина от раните си, предаде Ройтерс.

Мъже в черни костюми и с черни вратовръзки и жени в черни рокли влязоха в Зоджо-джи, храм в центъра на Токио, за да присъстват на заупокойната служба на бившия премиер, предвидена само за близки на покойника и до която представители на медиите не бяха допуснати.

Обикновени хора застанаха по тротоарите, намиращи се в близост до храма, в израз на уважение към бившия лидер.

Стотици хора посетиха вчера храма, за да засвидетелстват за последен път почитта си към Шиндзо Абе, който почина на 67 години.

Ето го убиеца на Шиндзо Абе мигове след стрелбата (СНИМКИ)

Убийството, извършено с огнестрелно оръжие, потресе Япония, където престъпленията с огнестрелни оръжия и политическото насилие са рядкост, отбелязва Ройтерс.

След като заупокойната церемония приключи, погребален автомобил с тялото на Шиндзо Абе ще премине по улиците на Токио. Маршрутът на процесията ще включва сградата на японския парламент, където покойният премиер влезе за първи път като млад депутат през 1993 г., и сградата, в която се помещава канцеларията на министър-председателя, от която той ръководеше Япония по време на управлението си.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп съобщи в понеделник, че обмисля да присъства на траурната церемония. Той каза пред новинарския онлайн портал "Брайтбарт", че обсъжда въпроса за подобна визита със семейството на Абе и припомни, че бившият японски премиер е бил първият чуждестранен лидер, с когото той се е срещнал, след като през 2016 г. спечели президентските избори в САЩ.
 
БТА