Американски бойни кораби изстреляха 50 летящи ракети Томахок по правителствени цели в Сирия.
Американски бойни кораби изстреляха 50 летящи ракети Томахок по правителствени цели в Сирия. / БГНЕС
Япония може да закупи до 500 американски крилати ракети „Томахок“ до фискалната година, приключваща през март 2028 г. и да ускори подобряването на способностите си за контраатака, съобщи днес в. „Йомиюри“, цитиран от Ройтерс.

Токио се стреми към осигуряване на най-големия запас от оръжия след края на Втората световна война, изправен пред бързата военна модернизация, предприета от Пекин, и изстреляните тази година от Северна Корея десетки ракети по посока на Япония.

Ким Чен-ун: Целта на Северна Корея е да стане най-голямата ядрена сила в света


Запитан за съобщението в „Йомиюри“, главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно каза, че още нищо не е решено.

Япония планира да преразгледа до края на годината стратегията си за национална сигурност, както и други свои ключови позиции в областта на отбраната.

Токио вече обяви, че възнамерява да разшири обхвата на ракетите си с наземно базиране като част от нова стратегия. Тя ще позволи на японските военни да поразяват далечни цели в морето и на сушата.

„Томахок“ могат да поразяват цели на разстояние повече от 1000 километра, което поставя в обсега им части от Китай и руския Далечен изток.

Отделно от в. „Йомиюри“ този месец бизнес всекидневникът „Никкей“ съобщи, че Япония обмисля до 2030 г. и разполагането на свръхзвукови ракети, за да подсили възпиращия си капацитет.
БТА