Предполагаемата група, която е свързана с взривяването на „Северен поток”, е използвала поне един фалшив български паспорт, когато е наела яхтата „Андромеда” в Северна Германия, съобщи „Шпигел”, цитиран от ТАСС.

"Остава неизвестно колко души са били част от групата, защото не всички са предоставили данните си", се отбелязва в статията.

По-рано "Шпигел" писа, че предполагаемите диверсанти са наели 15-метрова ветроходна яхта "Андромеда", за да транспортират експлозиви до газопроводите
"Северен поток".

Уточнява се още, че той е бил нает чрез определена чартърна фирма.

Русия: Взривовете на газопроводите „Северен поток” са акт на международен тероризъм


Според вестника корабът е започнал пътуването си от пристанището Рощок-Варнемюнде, след което е акостирал за кратко в пристанището Вик, разположено в северната част на острова.

По-рано германската федерална прокуратура съобщи, че от 18 до 20 януари 2023 г. е претърсила неназован кораб във връзка с подозрителен лизинг. Агенцията също потвърди, че въпросният кораб може да се използва за транспортиране на взривни устройства за подкопаване на Северните потоци. Според прокуратурата няма подозрения за служители на германската компания, наела кораба.

Във вторник „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че саботажът на газопроводите може да е бил извършен от някаква "проукраинска група", която е действала без знанието на американските власти.

Министърът на отбраната на Германия призова за предпазливост по отношение на съобщенията, че газопроводът "Северен поток" е бил саботиран от проукраинска група и повдигна въпроса за възможността за операция под фалшив флаг, целяща да прехвърли вината за атаката върху Киев.

"Също толкова лесно би могло да става дума за операция под фалшив флаг, целяща да прехвърли вината върху проукраински групи", заяви Борис Писториус пред радио „Deutschlandfunk”. 

ООН се събра на заседание по искане на Русия

В свой репортаж германският вестник „Ди цайт“ заяви, че паспортите, предоставени за наемане на яхтата, използвана от заподозрените, са били "професионално фалшифицирани". Въпреки че разследващите не изключват възможността за операция под фалшив флаг, те я смятат за малко вероятна, пише вестникът.
Германските медии по-рано съобщиха, че германските следователи смятат, че неидентифицираната група се състои от петима мъже и една жена.
БГНЕС