И заместникът на Блеър си тръгва заедно с него
И заместникът на Блеър си тръгва заедно с него / снимка: БГНЕС

Както се очакваше, Джон Прескот, британският вицепремиер и заместник-председател на лейбъристите, обяви, че ще подаде оставка от двата поста едновременно с оттеглянето на Тони Блеър от властта, предаде Франс прес.

Прескот е заместник-председател на лейбъристите от 1994 г. По силата на британското законодателство постът на вицепремиер се заема от заместник-председателя на партията, спечелила на парламентарните избори мнозинство в долната камара на парламента, Камарата на общините. В три поредни избори лейбъристите спечелиха мнозинството там и Прескот заемаше поста на вицепремиер от 1997 г. насам, пише БТА.

Прескот е един от най-големите съюзници на Блеър. Той играеше ролята на арбитър за противоречията на Блеър с по-консервативно настроените лейбъристи. Прескот обаче стана мишена за британските медии, след като се разбра, че е имал връзка със секретарката си, което нанесе удар по имиджа му.

За разлика от поста на Блеър, за който се сочи фаворит само един човек, за поста на Прескот ще се борят много повече лейбъристи. Наследникът на вицепремиера ще бъде определен след вътрешнопартийна процедура, която ще приключи в края на юни.