И убиецът на Пуканич с българска връзка
И убиецът на Пуканич с българска връзка / снимка: БГНЕС

Приятелката на убиеца на хърватския журналист Иво Пуканич Желко Милованович-Гавра се движела с луксозна кола с български регистрационни номера по улиците на Белград.

Преди два дни в белградския квартал "Дорчол" 43-годишният Милованович бе арестуван при спецоперация на местната полиция. Милованович е поставил лично експлозива под автомобила на Пуканич, който бе взривен в двора на редакцията в центъра на Загреб на 23 октомври миналата година. Като организатор на атентата срещу Пуканич се смята "кралят на кокаина" Сретен Йоцич - Йоца Амстердам.

В атентата са замесени още и Слободан Джурович, Миленко Кузманович, Лука и Роберт Матанич, Амир Мафални и Боян Гудурич.

"Все още не е ясна самоличността на мистериозната блондинка, която посещаваше Милованович с българска кола. При всички положения този факт е от изключителна важност, защото всички останали, замесени в атентата срещу Пуканич, имат връзки с българския престъпен свят", подчертават от сръбското разследване.

Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердам, който се смята за поръчител на атентата срещу Пуканич, известно време живя в България. Той се смяташе за голям играч по време на мътните времена в България. Кумът на Йоца, 54-годишният Слободан Джурович-Кардинал, също известно време живя в България. На всички са известни връзките на братята Роберт и Лука Матанич с българския престъпен свят", казват още от разследването в Белград, цитирано от БГНЕС.

От сръбската полиция уточниха, че при задържането на Милованович в жилището му "всичко било под конец". "Все едно влизаш в къща, за която се грижат десет души. Той лично ни посочи всичко къде се намира - оръжието, боеприпасите, документите за самоличност, включително и няколко чуждестранни международни паспорти. Всяка една вещ бе грижливо пакетирана в отделни пластмасови пликчета или чорапи", казват още от полицията в Белград.

Милованович се смята за един от най-значимите балкански престъпници. Той бе издирван от хърватската, босненската и сръбската полиция. За него има издадена и заповед за задържане от Интерпол. Той е роден в Хърватия. В продължение на 7 години е бил член на специалните части на Милорад Улемек-Легия, който в момента се намира в сръбския затвор заради убийството на премиера Зоран Джинджич. Сред неговите близки приятели е и сръбският наркобос Сретен Йоцич, по-известен като Йоца Амстердам, който бе арестуван на 27 април тази година.