И трети небостъргач се е срутил след атентатите на 11 септември
И трети небостъргач се е срутил след атентатите на 11 септември / netinfo

При пожар, избухнал след атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., се е срутил и 47-етажен небостъргач, разположен на около 150 метра на север от кулите близнаци, съобщи ДПА, като се позова на доклад на Националния институт по стандартизация и технологии на САЩ.

При срутването на т. нар. Кула 7 няма жертви, тъй като работилите в нея 4000 души били своевременно евакуирани. В сградата са се намирали офиси на ЦРУ, на Сикрет сървис и на центърът за извънредни ситуации на нюйоркското кметство.

Пожарът, избухнал в Кула 7, довел до разрушаване на една носеща колона, което довело до нарушаване на структурната цялост на конструкцията. Експерти от института по стандартизация успели да създадат компютърен модел на сградата и чрез проиграване на различни сценарии да определят най-вероятната причина за срутването. В първоначалните версии се споменава възможността в сградата да са били взривени пластични експлозиви или експлозия на резервоари с дизелово гориво за резервните генератори.

В доклада не се споменава причината за избухналия пожар, допълва БТА.