И президентът на Бразилия Лула да Силва лобира за Русеф
И президентът на Бразилия Лула да Силва лобира за Русеф / снимки: Reuters

Президентът на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва се включи в първия голям предизборен митинг на кандидатката за президент от неговата партия, бившата началничка на канцеларията му, бразилката с български корени Дилма Русеф, предаде Ройтерс.

Заради буря обаче на митинга в Рио де Жанейро не дойдоха очакваните десетки хиляди привърженици, а едва няколко хиляди. В реч пред симпатизантите на управляващата Партия на трудещите се, издигнала кандидатурата на Русеф, президентът каза: „Аз я познавам много добре и ще ви кажа, че моята бойна другарка Дилма, която беше началник на канцеларията ми, е готова да бъде президент".

Самата Русеф увери избирателите си, че като президент няма да допусне грешки, защото тя е участвала лично в реализирането на трансформацията на Бразилия,  която сега може гордо да вдигне глава и да погледне всеки право в очите, отбелязва БТА. Русеф разчита много на подкрепата на президента Лула да Силва, който се ползва с голямо обществено доверие. Тя обещава да продължи политиката в защита на интересите на пазарната икономика, следвана от Лула да Силна, но да я съчетае с щедра социална програма.

За няколко месеца Русеф успя да намали двуцифрената преднина на основния си конкурент, кандидата на опозицията, губернатора на щата Сау Паулу Жозе Сера. Сега шансовете на двамата са равни.

Изборите са на 3 октомври.