И Клод Геан ще дава обяснения за медиците ни
И Клод Геан ще дава обяснения за медиците ни / netinfo

Генералният секретар на Елисейския дворец Клод Геан ще бъде изслушан на 13 декември от френската парламентарна анкетна комисия за обстоятелствата, при които през юли бяха освободени българските медици в Либия, пише в. "Монд", като цитира информация на агенция Ройтерс.

Клод Геан и Сесилия Саркози посетиха Либия и върнаха в България на 24 юли петте български медицински сестри и палестинския лекар, които прекараха над осем години в либийски затвори.

Ролята, изиграна от бившата съпруга на френския президент и от генералния секретар на Елисейския дворец в освобождаването на медиците, предизвика полемика във Франция. Левицата поиска да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която бе учредена на 17 октомври.

Начело на комисията е левият депутат Пиер Московиси, а неин докладчик е председателят на комисията по външните работи Аксел Понятовски от Съюза за народно движение (СНД).

На 22 ноември комисията трябва да изслуша френския външен министър Бернар Кушнер, посланика на Франция в България, професор Люк Монтание, както и посланика на Франция в Либия.