И Джон Траволта се включи в помощите за Хаити
И Джон Траволта се включи в помощите за Хаити / снимки: Reuters

Хаитянският министър на здравеопазването Алекс Ларсен предупреди вчера, че се очаква броят на загиналите при земетресението на 12 януари да достигне 150 000 души. Той посочи, че са преброени 90 000 тела на жертви, предаде АФП. Пострадалите от бедствието наближават един милион, добавил Ларсен.

Министърът на комуникациите на Хаити Мари-Лоранс Жослин Ласег също говори за 150 000 убити при труса, припомня агенцията. Сред убитите има 82-ма служители на ООН, а 53-ма все още се водят безследно изчезнали.

Джон Траволта пристигна в Хаити със собствения си самолет Боинг 707, който сам пилотира. 55-годишният актьор докара от Флорида помощи за пострадалите от разрушителното земетресение на острова и свещеници от сциентологическата църква, съобщи АП. Помощите включват четири тона готови храни - стандартни войнишки дажби, и медицински материали. Траволта е придружен от съпругата си, актрисата Кели Престън, съобщава БТА.

Президентът на Хаити Рене Превал призова в понеделник международната общност спешно да изпрати на острова 200 000 палатки. В тях ще намерят подслон семействата, останали под открито небе, преди дъждовният сезон да унищожи резултата от досегашните усилия, посочва АФП. Според министър Ларсен, местните власти вече разполагат с 400 000 палатки, всяка за по пет до десет души.

Междувременно стана ясно, че САЩ ще бъдат домакин на международна конференция за оказване на помощ на Хаити след катастрофалното земетресение. Конференцията ще се състои през март в централата на ООН в Ню Йорк, обяви държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, цитирана от АП.

Клинтън каза това на конференция в Монреал, на която бе приет дългосрочен план за възстановяване на Хаити. На конференцията в Монреал бяха формулирани принципите за организация на международните усилия в помощ на Хаити. Сред тях са водеща роля на хаитянската държава и тясно сътрудничество между партньорите, каза Хилари Клинтън.