И двамата кандидати за президентския пост в Румъния се обявиха за победители
И двамата кандидати за президентския пост в Румъния се обявиха за победители / снимка: Reuters

И двамата кандидати за президентския пост в Румъния се обявиха за победители, след като според първи екзит пол кандидатът на социалдемократите Мирча Джоана е спечелил малка преднина пред дясноцентристкия си съперник и сегашен държавен глава Траян Бъсеску, предаде Ройтерс.

"Заедно, ние спечелихме", обяви Джоана пред поддръжниците си. "Това е прекрасна нощ за румънската демокрация", допълни Джоана, цитиран от БТА.

Бъсеску обаче заяви, че "коректното преброяване на гласовете" е показало, че той е разгромил Джоана в напрегнатата надпревара.

Два екзит пола, обявени след закриването на избирателните бюра в 19:00 часа по Гринуич (21:00 часа българско време), отредиха победа за Джоана. Според екзит пол на социологическия център КУРС за държавната телевизия Те Ве Ер Джоана е спечелил 50,8 от гласовете в сравнение с 49,2 процента за сегашния държавен глава Бъсеску. Друг екзит пол на агенция ИНСОМАР дава 51,6 процента за Джоана и 48,4 процента за Бъсеску според гласовете подадени до 19:00 часа българско време.