Сънародниците ни гласуват днес на евровота не само у нас, но и в чужбина.
 
Секциите в Брюксел отвориха в 8 ч. На места още преди те да отворят е имало чакащи да упражнят правото си на глас. Днес в Белгия се провеждат и федерални избори. Българите, които живеят в страната, могат да гласуват в 6 секции – 4 от тях в Брюксел, 1 в Льовен и 1 в Гент, където е най-голямата българска общност  - близо 25 000 души.
 
Българските депутати, които трябва да бъдат избрани, са 17 на брой. Тази вечер ще разберем коя политическа формация в европейския парламент ще постигне необходимото мнозинство от 376 депутати, за да бъде силата, която ще даде глас и ще натежи при новите политики в ЕС.
 
 
Всички 10 избирателни секции във Франция са отворили в 7 ч. Те ще работят до 20 ч. Секции има на всички места където сънародниците ни са подали заявления за гласуване. Подадени са над 60 такива във всички по-големи градове в страната.
 
Гласуват и в Лион. Там всичко е нормално, макар че тя се намира на метри от мястото, на което преди два дни избухна бомба и рани 13 души.
 
Преди 5 години на избори в Париж са гласували едва 860 българи, а по време на парламентарни и президентски избори техния брой е между 1200-1400 души.
 
Всички българи във Франция могат да гласуват. Дори предварително да не са подали декларация, могат да попълнят такава на място, като нямат право да гласуват и за евродепутати на Франция.
nova.bg