И българи замесени в „сръбската митническа мафия”?
И българи замесени в „сръбската митническа мафия”? / netinfo

В аферата с така наречената „сръбска митническа мафия”, разкрита неотдавна от сръбската полиция, са включени и българи. Пътищата на контрабандната мрежа за наркотици, текстил и техника минават през България, съобщи белградският вестник „Политика”.

Сръбски корумпирани митничари, полицаи, съдии и държавни служители също са участвали в нея. От десет години водач на нелегалния трафик е бил Фарук Кадрич от град Нови пазар в санджак Сърбия.

След като брат му Енес е бил арестуван миналата година в Истанбул за наркотици, той променя тактиката на наркотрафика. Наркотиците се превозват в български, македонски и босненски камиони през територията на Косово и са скрити в текстилни стоки и техника. Българските камиони са били собственост на един от началниците на митницата в Свиленград, твърди белградският „Политика”, без да посочва неговото име.

Друг българин е бил ключова фигура при организирането на товаренето на стоките и наркотиците на паркинга.

Натоварената в Турция стока е получавала документ от българска фирма по заобиколен път, през граничен пункт без рентген камионите влизали в България и отивали към главния склад в Илиянци. Там хероинът е бил претоварван и транспортиран към Сърбия, Черна гора, Босна и Хърватия.