Хюсеин е бил екзекутиран по недопустим начин, твърди Блеър
Хюсеин е бил екзекутиран по недопустим начин, твърди Блеър / netinfo

Британският премиер Тони Блеър наруши мълчанието си след обесването на Саддам Хюсеин и заяви, че начинът, по който е бил екзекутиран бившият иракски президент е "неприемлив" и "напълно погрешен", предаде Ройтерс.

Блеър каза това на пресконференция с японския премиер Шиндзо Абе, който пристигна в Лондон в началото на европейската си обиколка.

"Начинът, по който беше екзекутиран Саддам беше напълно погрешен, но не бива да ни прави слепи за престъпленията, които е извършил спрямо собствения си народ, включително смъртта на стотици хиляди невинни иракчани, един милион жертви във войната между Ирак и Иран и употребата на химическо оръжие срещу собствения му народ, довело до заличаването на цели села", посочи британският премиер.

"Престъпленията, извършени от Саддам, не оправдават начина, по който той беше екзекутиран, но и начинът, по който беше екзекутиран, не оправдава престъпленията", изтъкна Блеър.

В събота вероятният приемник на Тони Блеър - сегашният финансов министър Гордън Браун осъди начина, по който бе екзекутиран Саддам Хюсеин, и го определи като "достоен за съжаление" и "напълно неприемлив".